با تبین وابستگی های ما بین فعالیت ها، زمانبندی شما شکل می گیرد و هر چه بیشتر معرف مدل پروژه شما خواهد بود. نرم افزار مایکروسافت پروژه از اطلاعات فعالیت ها استفاده می کند و آنچه را که شما ثبت نموده اید را کنترل می نماید تا در این راستا پروژه ی شما را از ابتدا تا انتها زمانبندی نماید. به طور پیش فرش نرم افزار هر فعالیتی را به گونه ای زمانبندی می کند تا در زودترین تاریخ ممکن شروع شود.
همانطور که قبلا هم ذکر شد نرم افزار برای پروژه های استاندارد که از تاریخ شروع پروژه زمانبندی می شوند به طور پیش فرض محدودیت As Soon As Possible را در نظر می گیرد و برای پروژه هایی که از تاریخ پایان زمانبندی می شوند محدودیت As Late As Possible را در نظر می گیرد. اما در شرایطی پروژه شما ممکن است تاریخ های مهم دیگری را نیز در برداشته باشد. به طور مثال برخی از سفارشات اصلی شما ممکن است تا بعد از تاریخ 6 مهر حاضر نگردد. شاید یک جلسه ی مهم در تاریخ 29 خرداد به وقوع بپیوندد و یا حتی ممکن است یکی از تحویل شدنی های پروژه شما ارائه در یک کنفرانس کلیدی در 22 آذر ماه باشد. همانطور که ملاحظه می کنید تمام این تاریخ ها از طریق محیط خارج پروژه به زمانبندی تحمیل می گردند.
در هر حال برای زمانبندی این تاریخ های مهم شما می توانید یک محدودیت وضع نمایید که تاریخ شروع و یا حتی پایان یک فعالیت را محدود می کند.
انواع محدودیت های زمانی
1- محدودیت As soon As Possible (ASAP)
محدودیت شروع در زودترین تاریخ ممکن برای تمام فعالیت هایی که پروژه آنها از تاریخ شروع زمانبندی می شوند، بدون توجه به نوع زمانبندی دستی و یا اتوماتیک لحاظ می گردد. این محدودیت مشخص می کند که فعالیت باید بدون توجه به هیچ گونه تاریخ خاصی، مطابق زمان های کاری تقویم خود، مدت زمان، وابستگی های میان فعالیت ها و هرگونه منابع تخصیصی زمانبندی گردد.
2- محدودیت As Late As Possible (ALAP)
محدودیت شروع در دیرترین تاریخ ممکن برای فعالیت هایی در نظر گرفته می شود که پروژه آنها از تاریخ پایان زمانبندی می شوند، بدون توجه به نوع زمانبندی دستی و یا اتوماتیک لحاظ می گردد.
این دو محدودیت ASAP و ALAP هر دو به عنوان محدودیت های کاملا منعطف شناخته می شوند. برای فعالیت هایی که به طور دستی زمانبندی می شوند، یکی از این دو محدودیت را می توان به طور پیش فرض در نظر گرفت. اما تا زمانیکه فعالیت در حالت زمانبندی دستی است نمی توان محدودیت اعمال شده را تغییر داد. هم چنین برخلاف فعالیت هایی که به طور اتوماتیک زمانیندی می شوند، وارد نمودن هر گونه تاریخ شروع و پایانی محدودیت زمانی را برای فعالیت ایجاد نخواهد کرد.
زمانیکه فعالیت ها از نوع زمانبندی اتوماتیک احتیاج داشته باشند تا نسبت به یک تاریخ خاص زمانبندی گردند، می توان محدودیت هایی را برای آنها لحاظ کرد. در حقیقت در نرم افزار محدودیت های مختلف دیگری وجود دارند که در ارتباط با تاریخ های خاص می باشند. البته اعمال هر کدام از این محدودیت ها بسته به این دارد که پروژه شما از تاریخ شروع و یا از تاریخ پایان زمانبندی گردد. انواع مختلف این محدودیت ها عبارتند از:
3- محدودیت Start No Earlier Than (SNET)
یک محدودیت نیمه انعطاف پذیر می باشد و نزدیکترین تاریخ شروع ممکن که یک فعالیت می تواند شروع شود را مشخص می کند. برای پروژه هایی که از تاریخ شروع زمانبندی می شوند، زمانی که شما یک تاریخ شروع برای فعالیتی در نظر می گیرید، این محدودیت به طور اتوماتیک برای فعالیت اعمال می شود.
4- محدودیت Finish No Earlier Than (FNET)
این محدودیت نیمه انعطاف پذیر، نزدیکترین تاریخ ممکن که یک فعالیت می تواند خاتمه یابد را مشخص می کند. برای پروژه هایی که از تاریخ شروع زمانبندی می شوند، این محدودیت زمانی اعمال می شود که یک تاریخ پایان برای فعالیت خود در نظر بگیرید.
5 - محدودیت Start No Later Than (SNLT)
این نوع نیز به صورت نیمه انعطاف پذیرمی باشد، که دیرترین تاریخ ممکن که یک فعالیت می تواند شروع شود را لحاظ می کند. اگر پروژه ای از تاریخ پایان زمانبندی گردد، این محدودیت به طور اتوماتیک برای فعالیت هایی اعمال می شود که یک تاریخ شروع برای آن در نظر گرفته شود.
6- محدودیت Finish No Later Than (FNLT)
این محدودیت نیمه انعطاف پذیر، دیرترین تاریخ ممکن که یک فعالیت می تواند به اتمام برسد را مشخص می کند. در حقیقت زمانی که پروژه ای را از تاریخ پایان زمانبندی می کنید، این محدودیت با در نظر گرفتن یک تاریخ پایان مشخص برای فعالیت اعمال می شود.
7- محدودیت Must Start On (MSO)
این نوع محدودیت بدون انعطاف پذیر می باشد. در حقیقت تاریخی را مشخص می کند که فعالیت می بایست در آن تاریخ شروع گردد. پارامتر های دیگری که در زمانبندی تاثیر می گذارند، مانند وابستگی بین فعالیت ها در اولویت دوم نسبت به این محدودیت قرار می گیرند.
8- محدودیت Must Finish On (MFO)
این محدودیت نیز بدون انعطاف پذیر می باشد. زیرا تاریخی را مشخص می کند که فعالیت می بایست در آن تاریخ به اتمام برسد. همانند محدودیت قبل دیگر پارامتر های موثر در زمانبندی نسبت به این نوع در اولویت بعدی قرار می گیرد.
این نکته مهم را همواره به خاطر داشته باشید که تنها فعالیت هایی با زمانبندی اتوماتیک قابلیت اعمال محدودیت را دارند و فعالیت های با زمانبندی دستی تنها از دو نوع محدودیت ASAP و ALAP تبعیت می کنند.
اما هنگام وارد کردن تاریخ ها برای فعالیت هایی که به طور اتوماتیک زمانبندی می شوند باید احتیاط کرد. در حقیقت اگر شما در فیلد تاریخ شروع فعالیتی با حالت زمانبندی اتوماتیک (در پروزه ای که از تاریخ شروع زمانبندی می شود) تاریخی معین کنید، همانطور که قبلا ذکر شد محدودیت SNET برای آن اعمال می شود و زودتر از تاریخی که تعیین نموده اید شروع نخواهد شد. در چنین حالتی تاریخ پایان براساس تاریخ شروع جدید و مدت زمان فعالیت مجدد محاسبه می شود. اگر شما برای همین فعالیت تاریخ پایانی را نیز تعیین نمایید، محدودیت آن تبدیل به FNET خواهد شد. یعنی زودتر از تاریخ پایان تعیین شده خاتمه نمی یابد. حال براساس تاریخ شروع و پایان تعیین شده، مدت زمان فعالیت مجدد محاسبه می شود.
با به کاربردن این نوع محدودیت ها شما دیگر قادر نخواهید بود تا از زمان هایی که فعالیت ها زودتر از تاریخ ها مورد انتظار به اتمام می رسند، استفاده نمایید. برای مثال فرض کنید، فعالیت 8 روزه ساخت دیوارها در تاریخ 3 آذر ماه به اتمام می رسد. این فعالیت پیش نیاز گچ کاری دیوارها می باشد، که دارای محدودیت SNET می باشد و زودتر از تاریخ 4 آذر ماه نمی تواند آغاز شود. اما اگر فعالیت ساخت دیوار ها 2 روز زودتر در تاریخ اول آذر ماه به اتمام برسد. تاریخ زمانبندی شده برای فعالیت گچ کاری دیوارها به دوم آذرماه انتقال نمی یابد و هم چنان زودتر از تاریخ 4 آذر ماه شروع نخواهد شد.
بنابراین همواره به
یاد داشته باشید که وارد کردن تاریخ های شروع و پایان، اغلب محدودیت های غیر ضروری
را به نرم افزار تحمیل می کند. در چنین شرایطی از قدرت نرم افزار برای خلق بهترین
زمانبندی ممکن کاسته می شود. هم چنین ممکن است نتایج عکسی را در هنگام تسطیح منبع
را به همراه بیاورد. در اکثر مواقع بهترین نتیجه زمانی بدست می آید که شما مدت
زمان و وابستگی مابین فعالیت ها را وارد می کنید و اجازه می دهید تا نرم افزار
بهترین تاریخ های شروع و پایان را در زودترین زمان ممکن محاسبه نماید. محدودیت ها
را زمانی استفاده کنید که یک تاریخ مشخص دارید که باید کار را براساس آن انجام
دهید و امکان هیچ گونه تغییری در آن نمی باشد.
در پست های آتی بیشتر در مورد نحوه ی تنظیمات اعمال محدودیت ها صحبت خواهیم کرد. ادامه دارد....
انتشار مطالب با ذکر منبع بلامانع است.